Alles over dance4life

De New York Marathon lopen voor dance4life betekent je inzetten voor een wereld zonder aids. Dat is hard nodig, want nog steeds raken er elke dag bijna 6.000 mensen geïnfecteerd met hiv. In totaal leven er wereldwijd 35 miljoen mensen met hiv. Onder jonge vrouwen is aids bovendien doodsoorzaak nummer 1.

Wat doet dance4life daaraan?

dance4life wil voorkomen dat er nog meer nieuwe hiv-infecties bij komen. Daarom geven we seksuele voorlichting aan jongeren, waarbij we gebruik maken van muziek en dans om ze te betrekken en inspireren. Bovendien motiveert dance4life jongeren om zélf in actie te komen en de verspreiding van hiv en aids wereldwijd terug te dringen. Het Nederlandse initiatief vindt inmiddels plaats in bijna 20 landen verspreid over 5 continenten.

Jongeren

dance4life richt zich specifiek op jongeren, want vooral zij worden hard getroffen. In veel gevallen hebben jongeren geen toegang tot informatie over seksualiteit. Bovendien worden de rechten van jongeren vaak geschonden. Zo kunnen jongeren in veel landen niet aan condooms komen en mogen zij zich vaak niet zonder toestemming van hun ouders op soa's zoals hiv laten testen. Dit heeft heftige gevolgen: het aantal aidsgerelateerde doden onder jongeren (tussen de 10 en 19 jaar) is de afgelopen 10 jaar met 50 % gestegen, terwijl het totaal aantal aidsdoden is afgenomen.

Resultaten

Sinds de oprichting in 2004 heeft dance4life 1,9 miljoen jongeren seksuele voorlichting gegeven. Bijna 720.000 van deze jongeren zijn tijdens het programma zelf in actie gekomen om bij te dragen aan een wereld zonder aids, bijvoorbeeld door hun kennis te delen met anderen, geld in te zamelen of vrijwilligerswerk te doen. Doordat zij hun kennis overdragen op gemiddeld 5 andere jongeren heeft dance4life inmiddels een indirect bereik van 3,6 miljoen jongeren.